Правильна експлуатація батареї в ноутбуці

Замовити ремонт

Дізнайтесь вартість ремонту
вашої техніки

Правильна експлуатація батареї  в ноутбуці

Правильна експлуатація батареї в ноутбуці

Досвідчені власники ноутбуків не з чуток знають, що з часом оригінальна комплектна батарея втрачає істотну частину своєї ємності. І лептоп, з яким на початку життєвого шляху можна було працювати кілька годин далеко від мережі, через пару років «тягне» менше години, а то і просто не включається. Ми не будемо розбирати процеси, що призводять до подібної ситуації, а просто спробуємо скласти практичні рекомендації, дотримуючись яких ви зможете відсунути наступ «пенсійного віку» вашої батареї.

Для початку визначимося, які основні причини зниження паспортної ємності:

1. Термін експлуатації

Акумулятор з часом старіє, навіть якщо ви не використовуєте його за призначенням. Тому не варто «економити» його ресурс або купувати батарею про запас, а от перевірити дату його виробництва при покупці дуже радимо - чим довше акумулятор пролежав на складі, тим менше ваш ноутбук від нього отримає енергії.

На даний момент не існує технології відновлення втраченої з плином часу ємності в літій-іонних акумуляторах.

2. Умови зберігання

Процес старіння акумуляторів неминучий, але його можна як призупинити, так і прискорити за рахунок умов зберігання. «Комфортніше» всього відчуває себе акумулятор, заряджений приблизно до 40% при температурі 15 ˚ C - в цьому випадку втрати його ємності складуть всього кілька відсотків на рік. Якщо ж зберігати його при кімнатній температурі і повністю зарядженим (що зазвичай і відбувається з батареєю, встановленої в ноутбуці), то він втрачає близько 20% своєї ємності на рік.

3. Кількість циклів заряд / розряд


Свій внесок у втрату ємності вносить і режим експлуатації: так, у середньому вона знижується до 80% вже через 500 циклів (при підвищенні температури до 40 ˚ C таке ж зниження відбувається вже через 300 циклів). Слід враховувати, що мова йде саме про повний цикл: розряд до 0% і наступний заряд до 100%. Типова ж ситуація «пропрацював годину, посадив батарею до 50% і кинув на зарядку» становить лише половину такого циклу, а значить час повного настане трохи пізніше.

Тепер, коли ми розібралися в причинах втрати ємності, рекомендації по її збереженню цілком очевидні:

1. Не потрібно спеціально доводити акумулятор до повного розряду

Заряджайтеся, як тільки опиняєтесь поблизу розетки, адже Li-Ion-акумулятори не схильні до «ефекту пам'яті», до того ж у процесі вироблення ресурсу рахунок йде саме на повні цикли «0-100%». До речі, тривале зберігання в стані повного розряду може призвести до падіння напруги до критичного рівня, і «розбудити» батарею можна буде, тільки подавши потужний імпульс за допомогою спеціального зарядного пристрою.

img

2. Правильно заряджати літій-іонні акумулятори

Акумулятори у процесі зарядки повинні залишатися холодними. Допускається невеличке нагрівання коли вони стають теплішими. Найчастіше це відбувається внаслідок нагрівання самого зарядного пристрою.

Якщо акумуляторна літій-іонна батарея стає гарячою при зарядці - негайно припиніть цей процес.

Основну масу літій-іонних акумуляторів можна заряджати звичайним способом при температурі навколишнього середовища від 5 ° C до 40 ° C. При температурі від 0 ° C до 5 ° C допускається заряд зниженими струмами. Слід уникати заряду акумуляторів при температурі нижче 0 ° C, так як це може призвести до утворення металевого літію всередині батареї

Як заряджати нові літій-іонні акумулятори?

Точно так само, як і не нові. Немає потреби в якійсь особливій процедурі, якщо це не зазначено в документації виробника, вони забезпечують повну ємність з самого початку. Якщо Вам радять заряджати батареї перший раз як мінімум протягом 8 годин і дати кілька повних циклів - це роблять за звичкою від нікелевих елементів. Нічого поганого при цьому не відбудеться: зарядний пристрій сам припинить заряд по його завершенні, але ресурс зменшується. Кількість повних циклів заряд/розряд - обмежена. Перший же повний цикл може бути в якійсь мірі критичний тільки для розумних акумуляторів, здатних розповісти апарату про залишкову ємність. Під час повного циклу вбудована схема проходить своєрідну калібровку, яка повинна виправити помилки, накопичені внутрішньою схемою управління акумулятора (про це далі).

3. Не потрібно витягувати акумулятор з ноутбука, що постійно працює від мережі

Хіба що ви точно знаєте, що сам ноутбук або принаймні його автономний режим найближчим часом не знадобиться - в цьому випадку має сенс зарядити батарею до 40% і помістити в холодильник (але не в морозильну камеру). До того ж керуючі схеми сучасної електроніки досить інтелектуальні, щоб не «смикати» батарею частими підзарядками або допустити «перезаряд».

4. Не піддавайте акумулятори впливу складних кліматичних умов

Крім очевидної можливості поломки із-за екстремальних температур і вологості, слід пам'ятати, що акумулятор «старіє» тим швидше, чим вище температура навколишнього середовища. Тому не варто залишати надовго, і тим більш зберігати його у вікна сонячної сторони будинку або в закритому салоні машини, де температура може підніматися до істотних значень.

img

Важливо!

Наші рекомендації стосуються виключно літій-іонних (Li-Ion) батарей, нікель-метал-гідридні (Ni-MH) акумулятори вимагають іншого підходу.

Порада:

не зберігайте літій-іонні акумулятори в салоні автомобіля влітку, особливо повністю заряджені.

Калібрування

Цей процес полягає в регулярному (один раз на 1-3 місяці) проведенню повного циклу (одного, рідше кількох) «заряд до 100% - розряд в 0%». Він потрібен для того, щоб виправити помилки, накопичені внутрішньою схемою управління акумулятора за час відсутності активності або серії часткових зарядів-розрядів. Результатом калібрування стане більш точний прогноз операційною системою доступного часу автономної роботи.

У багатьох ноутбуках є функція "калібрування" батареї, іноді у вигляді пункту меню в BIOS'і, іноді у вигляді окремої програми, часом просто як згадка в документації. Багато виробників в документації прямо-таки вимагають обов'язкового її проведення. Насправді вона потрібна тільки для того, щоб виправити помилки, які накопичуються між батареєю і цифровою схемою контролю, і являє собою просто повний цикл "заряд - розряд" (нічого більше "хитрого" ці утиліти не роблять).

Як часто необхідне калібрування? Залежить від застосування батареї. Для практичних цілей, калібрування рекомендується кожні три місяці або після кожних 40 "коротких" циклів. Довге зберігання також сприяє помилкам, тому що схема не може точно компенсувати саморозряд. Після тривалого зберігання рекомендується провести цикл калібрування перед використанням. У багатьох випадках повний розряд батареї відбувається, як частина звичайного робочого процесу. Якщо це відбувається регулярно, ніяке додаткове калібрування не потрібно. Якщо повний розряд не відбувся протягом декількох місяців, і користувач помічає втрату точності прогнозів часу роботи, повна розрядка рекомендується.

І на останок, в комп'ютерному магазині Нотікс, в м. Луцьк, ви можете замовити батарею майже до будь якої моделі ноутбука. На всі батареї надаємо піврічну гарантію.

«Нотікс» — дружня команда спеціалістів, котрі зможуть допомогти в подальшому обслуговуванні вашої комп’ютерної та офісної техніки, заправці та реставрації лазерних картриджів, ремонті ноутбуків та надати ряд інших послуг. Ми надіємося, що наш сервіс, наш асортимент та наші ціни будуть приємними та влаштують кожного замовника.