Апгрейд або можливості модернізації ноутбука

Замовити ремонт

Дізнайтесь вартість ремонту
вашої техніки

Апгрейд або можливості модернізації ноутбука

Апгрейд або можливості модернізації ноутбука

Дуже часто зараз почали запитувати у нас на рахунок апгрейду або модернізації своїх ноутбуків. Тому постараємось коротко доступно розповісти: що? як? і наскільки реально можна це зробити.

Модернізація ноутбука дозволяє продовжити його життя, поліпшити якість роботи і, звичайно, отримати задоволення від того, що «улюбленець» почав працювати краще і швидше. Та й сама модернізація часто виявляється вигіднішою, ніж покупка нової моделі.

Слід зазначити, що навіть невеликі удосконалення можуть істотно вплинути на суб'єктивну і об'єктивну продуктивність ноутбука: подвоєння об’єму оперативної пам'яті, встановлення більш швидкісного і ємнісного жорсткого диску. Є й, так би мовити, косметичні зміни, які не покращують продуктивність, але покращують зовнішній вигляд - заміна РК-дисплею, корпусу, клавіатури, наприклад.

Потрібно зауважити, що модернізація ноутбука обійдеться Вам дорожче, ніж модернізація стаціонарного ПК, і в деяких випадках неможлива. Також слід звертати увагу на той факт, що коли на ноутбук поширюється ще гарантійне обслуговування то більшість виробників забороняють виконувати роботи по змінах конфігурації апарату.

Деякі ключові модернізації виконуються швидко і дають прекрасну віддачу за вкладені гроші, причому відразу ж. Найкращим прикладом - є апгрейд оперативної пам'яті і жорсткого диска: програми отримують більше апаратних ресурсів, тому приріст продуктивності відчуємо відразу.

Що можна оновити, а що ні?

Конструкція ноутбуків і комплектуючих часто унікальна. Багато деталей підходять тільки до певних моделей. Крихітні габарити змушують виробників створювати власні рішення, щоб вмістити всі необхідні функції в максимально компактний корпус ноутбука. В свою чергу, це пояснює, чому багато ноутбуків коштують дорого і їх складно модернізувати. Багато комплектуючих призначаються тільки для певної моделі, часто вони навіть припаюються до материнських плат.

Тому, на відміну від настільних комп'ютерів з модульною конструкцією і стандартами розширення, ноутбуки зазвичай підтримують власні стандарти дизайну компонентів, все залежить від конкретної моделі ноутбука і від виробника. За винятком жорстких дисків і модулів пам'яті, які практично у всіх ноутбуків стандартні, більшість моделей дуже індивідуальні і вибагливі в області апаратних конфігурацій. Все це утрудняє заміну комплектуючих ноутбука. Іноді виконати модернізацію не вийде взагалі.

Намагаєтеся знайти підходящу материнську плату на заміну? Залиште цю ідею. Якщо ви навіть і знайдете щось підходяще, плата буде напевно дуже дорого вартувати, і для заміни ноутбук доведеться віддавати в сервісний центр. На заміну підуть і час, і гроші. Іншими словами, краще вкласти час і гроші в інші компоненти, нехай не такі критичні, але які виправдовують себе.

Систему живлення ноутбука теж має вивчати та ремонтувати тільки фахівець. Тому якщо щось у системі живлення вийде з ладу, ноутбук необхідно нести в сервісний центр.

Відеокарти - ще один важкий пункт, оскільки багато з них просто впаяні, інтегровані в материнську плату ноутбука. Нестандартні форм-фактори і тісна інтеграція ускладнюють завдання модернізації, якщо взагалі не роблять її нерозв'язною. Тому якщо відеокарта ноутбука вас вже не задовольняє, настав час подумати про покупку нової моделі ноутбука.

З клавіатурами і тач-падами ті ж проблеми, але вони вже не такі критичні, оскільки багато ноутбуків дозволяють підключати зовнішні клавіатури і миші. Звичайно, це не здається модернізацією, зате може покращити якість роботи з ноутбуком. Хоча при цьому доведеться носити з собою додаткові аксесуари. Багато людей постійно носять в парі з ноутбуком оптичну або лазерну мишу, оскільки з тач-падом працювати не звикли, та й працювати з ним чесно кажучи не настільки і зручно.

Апгрейд програмного забезпечення

Звичайно, коли ми думаємо про модернізацію ноутбука, то маємо на увазі, в першу чергу, апгрейд "заліза", а саме: вінчестера, пам'яті, процесора. Але не слід забувати, що проста модернізація програмної начинки може вдихнути в ноутбук нове життя. Зокрема, прекрасними варіантами для заміни є старі версії Windows, Windows 98 на XP Home або Windows NT/2000 на Windows XP Professional. Або, можливо, варто відразу перейти на Windows Seven. З сьомого віндовса на десятий і т.д.)

Проблема тут полягає в тому, щоб задовольнити мінімальним вимогам до процесора, пам'яті і дискового простору. На сайтах розробників основні ці вимоги вказані.

Оновлення BIOS - ще одна корисна операція, але її краще проводити тільки досвідченим користувачам. Одна неправомірна дія - і доведеться відносити ноутбук у сервісний центр. Хоча на сучасних материнках і важко зіпсувати біос та все ж. Порада, не так важко зайти на сайт виробника і подивитись останні версії біосу, і якщо в ньому реально є суттєві виправлення, то чому б і не обновити його.

Апгрейд пам'яті

Можливо, найлегшим і найбільш ефективним способом модернізації ноутбука є збільшення об’єму пам'яті. Подібна операція не підвищить, наприклад, продуктивність процесора, але в багатьох випадках ви отримаєте ілюзію більш швидкісної машини, оскільки програми будуть швидше перемикатися і працювати.

img

Оновлення пам'яті може бути обмежене наступними факторами: кількість вільних слотів, тип слотів і максимальний об’єм пам'яті, який може підтримувати ноутбук. Слід пам'ятати, що модулі пам'яті ноутбуків відрізняються від настільних варіантів. Їх називають SODIMM (small outline dual-inline memory module).

Виробники ноутбуків зазвичай публікують корисну інформацію про характеристики пам'яті вашої моделі. Якщо ви плануєте модернізацію, то слід дізнатися, скільки пам'яті підтримує ваш ноутбук. Навіть якщо ви можете купити ще один 2Гб модуль, чи зрозуміє його ноутбук? Чи буде доступна вся ємність? На всі ці питання краще отримати відповідь заздалегідь.

У деяких ноутбуків є тільки один слот пам'яті, а ще один модуль пам'яті просто впаяний на материнську плату. На таких ноутбуках вийде модернізувати тільки слотовий модуль. Якщо в ноутбуку два слоти пам'яті, то може прийдеться замінити один або навіть обидва існуючих модуля новими, щоб модернізація вийшла найбільш ефективною.

Апгрейд жорсткого диска

Модернізація жорсткого диска по ефективності стоїть на другому місці після оперативної пам'яті. Тут, знову ж таки, прямого впливу на продуктивність ви навряд чи отримаєте, зате збільшите доступний об’єм. Будьте обережні: не всі ноутбуки розпізнають вінчестери великого об’єму. Спочатку перевірте на сайті виробника, чи підтримується конкретна модель. І вінчестер якого максимального об’єму можна встановити в ноутбук. Для зберігання великих обсягів даних можна вибрати зовнішній жорсткий диск, а внутрішній накопичувач залишити для системних даних і деяких персональних файлів.

img

Зовнішні жорсткі диски поставляються в різних форматах, з інтерфейсами USB / FireWire. Загалом варіантів збільшення постійної пам’яті в ноуті досить багато, так що вирішувати вам. Якщо ви плануєте модернізувати жорсткий диск, слід пам'ятати, що оснащення для жорстких дисків, що встановлюються в ноутбук, відрізняються для кожної моделі. Деякі використовують спеціальний перехідник, який підключається до 44 контактів роз'єму ноутбука.

Вінчестери розрізняються і швидкістю обертання шпинделя (об / хв, RPM), яка є одним з критеріїв продуктивності. Старі жорсткі диски обертаються на 4 200 об / хв, що ледь вистачає для відтворення мультимедійних потоків HD в реальному часі. Сьогодні найбільш поширена швидкість 5 400 об / хв. Нарешті, зі швидкістю 7 200 об / хв працюють самі продуктивні моделі.

Сьогодні для мобільних жорстких дисків використовується два види інтерфейсів: перевірений часом паралельний ATA (PATA) і новий і більш швидкісний послідовний Serial ATA (SATA). Великі шанси, що ноутбук, випущений більше двох років тому, використовує PATA.

Ще одна ключова особливість - форм-фактор вінчестера. Сьогодні з'явилися мобільні жорсткі диски формату 1,8 ", в той час як більшість старих (та й нових) ноутбуків використовує 2,5" вінчестери. Ускладнює ситуацію і те, що ці жорсткі диски можуть мати висоту 9,5 або 12 мм, а високий накопичувач вміститься не у всіх відсіках. У ноутбуці, до речі, може існувати можливість підключення другого жорсткого диска через модульний відсік, в який зазвичай вставляється оптичний привід CD, DVD ROM або додатковий акумулятор. Тобто ви можете додати в ноутбук другий жорсткий диск, видаливши при цьому оптичний привід (для одних така можливість буде корисною, для інших створить додаткові труднощі).

На мій погляд, враховуючи усі плюси, а саме: відмінну продуктивність, дуже маленький час доступу, безшумність, відсутність нагріву, SSD диск варто використовувати і це одна з найкращих модернізацій ноутбука. Наприклад, в тих системах для яких потребується підвищена швидкодія при доступі до даних (а впринципі цього хотілося б усім, коли Windows 10 завантажується за декілька секунд).

Також як порада використовувати зв'язку SSD + HDD. У цьому випадку звичайний HDD використовується для зберігання важливих та об'ємних даних, а SSD для операційної системи та програм. Так що експериментуйте, добавляйте своєму улюбленцю швидкодії).

Апгрейд оптичного приводу

Модернізувати привід CD або DVD ROM в ноутбуці не тільки можна, але і досить просто. Виробники ноутбуків допрацьовують приводи для своїх моделей, найчастіше встановлюючи спеціалізовану передню панель. Якщо ви не знайдете рішення з такою ж панеллю, часто можна зняти панель зі старого приводу і встановити її на новий. Але все це доведеться знаходити самостійно, оскільки не всі виробники ноутбуків вказують необхідні дані. До речі, панель можна, в крайньому випадку, і підпиляти :).

Як і у випадку з жорсткими дисками, існують зовнішні оптичні приводи, які використовують інтерфейси USB, FireWire і PCMCIA. Самі вирішуйте, можливо, таке рішення підійде краще.

Апгрейд акумулятора

Модернізація акумулятора теж не представляє складності, якщо тільки у вас не безіменна китайська модель. З часом акумулятори ноутбука неминуче втрачають свою ємність, скорочуючи час автономної роботи, хоча цей процес можна сповільнити - див. статтю проправильну експлуатацію батареї в ноутбуці. Заміна старого акумулятора новим збільшує час автономної роботи. Втім, слід пам'ятати, що цей апгрейд виявиться одним із самих дорогих. Новий акумулятор може коштувати $ 100 і вище, аж до декількох сотень доларів, особливо для старих моделей.

Існують фірми, які замінюють елементи живлення в акумуляторах. Можливо, їхні послуги виявляться дешевшими, і старий акумулятор запрацює як новенький.

Апгрейд процесора

Модернізація процесора ноутбука теж іноді можлива, хоча це не завжди практично. Встановлення більш швидкісного процесора для такого ж сокета часто труднощі не представляє, але слід враховувати вимоги до живлення, охолодження і підтримку в BIOS. Система живлення ноутбука повинна справлятися з рівнем енергоспоживання нового процесора, внутрішня система охолодження повинна відводити тепло від нового процесора, а BIOS повинен розпізнати і проініціалізувати новий процесор. Якщо всі ці вимоги виконуються, то новий процесор може дати приріст продуктивності. Так що вирішуйте самі.

Висновок

Для модернізації ноутбуків виконується правило 80/20, а саме, 80% приріст від модернізації виходить від 20% доступних можливостей. Найчастіше кращими варіантами для модернізації є оперативна пам'ять і SSD. Втім, для деяких модернізацій доведеться витратити досить багато зусиль, часу і грошей (зокрема, для модернізації процессора чи заміна відеокарти). Тому іноді краще купити нову модель, ніж мучитися зі старою. Але, в будь-якому випадку, все залежить від можливостей ноутбука і від ваших побажань.

«Нотікс» — дружня команда спеціалістів, котрі зможуть допомогти в подальшому обслуговуванні вашої комп’ютерної та офісної техніки, заправці та реставрації лазерних картриджів, ремонті ноутбуків та надати ряд інших послуг. Ми надіємося, що наш сервіс, наш асортимент та наші ціни будуть приємними та влаштують кожного замовника.